Nakon višegodišnje agonije Granit pokreće proizvodnju

Bez autora
Jun 26 2011

Radnici jablaničkog Granita konačno su, nakon višegodišnje agonije, ugledali svjetlo na kraju tunela. Tačno 16 mjeseci nakon što su ugasili proizvodne pogone zbog tadašnje odluke o stečaju, zahvaljujući istrajnosti u mukotrpnoj borbi za zaštitu ovog državnog preduzeća, opet će pokrenuti mašine ovog giganta! Naime, jučer je održana sjednica Nadzornog odbora ovog jablaničkog preduzeća, na kojoj je donesena ova odluka, a proizvodnja bi trebala početi u ponedjeljak. Sve mašine i svi proizvodni pogoni u kojima se prerađuje kamen, spremni su za rad. Sirovine imaju u izobilju, a svake sedmice javlja im se sve više kupaca. Javljaju im se i kupci iz inozemstva, jer firme koja ima ovakvu sirovinu i proizvode, nema u krugu od 1.000 kilometara. Uporedo su pokrenuli aktivnost da Vlada FBiH preuzme 67 posto državnog kapitala i da se ovo preduzeće proglasi od federalnog značaja, a ne od kantonalnog, kao do sada.

Nakon višegodišnje agonije Granit pokreće proizvodnjuRadnici jablaničkog Granita konačno su, nakon višegodišnje agonije, ugledali svjetlo na kraju tunela.

Tačno 16 mjeseci nakon što su ugasili proizvodne pogone zbog tadašnje odluke o stečaju, zahvaljujući istrajnosti u mukotrpnoj borbi za zaštitu ovog državnog preduzeća, opet će pokrenuti mašine ovog giganta!

Naime, jučer je održana sjednica Nadzornog odbora ovog jablaničkog preduzeća, na kojoj je donesena ova odluka, a proizvodnja bi trebala početi u ponedjeljak.

Vršilac dužnosti direktora Granita Salih Klepo kazao nam je da su sve mašine i svi proizvodni pogoni u kojima se prerađuje kamen, spremni za rad.

- Sirovine imamo u izobilju, a svake sedmice javlja nam se sve više kupaca. Javljaju nam se i kupci iz inozemstva, jer firme koja ima ovakvu sirovinu i proizvode, nema u krugu od 1.000 kilometara. Uporedo smo pokrenuli aktivnost da Vlada FBiH preuzme 67 posto državnog kapitala i da se ovo preduzeće proglasi od federalnog značaja, a ne od kantonalnog, kao do sada - kazao nam je Klepo.

Čelnici Sindikata radnika Granita Mensud Ćosić i Vahid Šehić kazali su nam da su nedavno imali sastanka s federalnim premijerom Nerminom Nikšićem i resornim ministrom Erdalom Trhuljem, koji su im kazali da Vlada FBiH ima strateški interes da preuzme većinski kapital Granita od kantonalnog nivoa.

- Poslije 16 mjeseci muktrpnog rada, za nas, 300 radnika, konačno je došlo vrijeme da od svog rada zarađujemo hljeb. Ne mogu vam opisati osjećaj nakon svih tih dešavanja, upada SIPA-e, policije, optuživanja, hapšenja bivšeg rukovodstva...

Sve vrijeme su ispaštali radnici, a evo, naša borba se isplatila - rekao je Šehić.

Okončavanje istrage

Radnici se, kako su nam rekli, još nadaju da će Tužilaštvo što prije okončati istragu o privrednom kriminalu, za koji se tereti bivše rukovodstvo Granita, na čelu sa Muhamedom Marićem.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik